Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2008 08:18 - Техники на ИИ за измерване на трудовата дейност (Work Measurement) - Цели и задачи на “Анализа на операциите”(АО)
Автор: ie21 Категория: Технологии   
Прочетен: 1021 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.06.2008 08:21


Доцент д-р Нако Р.Стефанов
Operation Analyses - main goals and tasks
 “Анализът на операциите” (АО)се използва за следните цели:
1.   Да повиши производителността на човешкия труд и равнището на
      функциониране на машините;
2.   Да се идентифицират и премахнат различните загуби;
3.  Да се повиши трудовата ефективност;
4.  Да се премахне излишната работна сила на работното място;
5.  Да усъвършенства осъществяването на административна дейност;
6.  Да усъвършенства проектно-конструкторската и развойна дейност.
Главните задачи, извършващи се  с помощта на “АО” са:
• идентификация на основните моменти подлежащи на усъвършенстване-“АО” позволява ясно определяне на производителни и непроизводителни компоненти в една дейност и по този начин създава база за усъвършенстване, т.е. премахване или намаляване до минимум на времето, което отнемат последните;
• изготвяне на стандартно време - стандартното време се разделя на “чисто време” и “време за допуски”. При нормални условия е възможно да се наблюдава “чистото време”, като се използват техниките на “изследване на времето” за да се получат преките времеви стойности. “Допуските” представляват време, отделяно за различни дейности, които възникват по един нерегулярен и случаен начин. Времето за тях не може да бъде пряко измерено и да се дадат директни стойности. Най-разпространения начин за действие в тези случаи е да се определи общото равнище на допуските като те се определят като процент от времето на оператора, отделено за неговата основна дейност.
• определяне на равнището на натоварване на сътрудника - “АО” като цяло се използва и за получаване на числови стойности за натоварването на оператора и машината при даден цикъл на дейността. Или казано с други думи  чрез “ОА” се измерват човеко-часовете на основната дейност на оператора и нужното време за допуски за определен цикъл, както и машинното време, т.е. колко време трябва да оперира машината за да се произведе определено количество изделия. Тези стандартни времена след това се използват за подготовката на персонала и оборудването на етапа на планиране на дейността.
• определяне на промените във времевите серии на оперативна дейност - там където съществуват сезонни промени в производственото натоварване, които е възможно да бъдат наблюдавани “АО” може да се използва за идентификация на сезонни, дневни и даже часови промени на оперативния статус, т.е. оперативното равнище или натоварване. Като се анализират причините за тези промени могат да се търсят пътища за поддръжка на по-стабилен дейностен поток.
Анализ на операциите (Delay and Operation Analysis).
“Анализът на операциите” (АО) е техника, която е ориентирана към изследване на различните операции, извършвани от човека и машината в рамките на производствения процес. Целта, преследвана  при това, е да се определи точното количество време, което отнема извършването на една или друга операция. В този смисъл следва да се разбира и един от вариантите на наименованието на тази техника на английски език “Rate-Delay Analysis” или просто “Delay Analysis”, който в свободен превод може да се предаде като “Анализ на забавянията” или “Анализ на нормата(степента) на задръжката”. Оттук идва класификацията, която включва два типа компоненти:
*  производителни, т.е. такива, при осъществяването на които се прибавя стойност към първоначално вложените суровини и материали;
*  непроизводителни, при които не се добавя стойност, като транспортиране, “чакане”(на оператор) или “престой”(на машина).
 Премахването на непроизводителните елементи е една от основните цели на тази техника.
Според друга класификация операциите са:
• случайни - осъществяват се случайно във времето;
• регулярни - осъществяват се на редовни интервали време.
Основните компоненти в една операция са обикновено регулярни елементи, наблюдавани през един определен интервал. За разлика от тях “случайните” елементи е невъзможно да бъдат наблюдавани по пътя на регулярното наблюдение.  “АО” се използва за разбиране на структурата на дейността като цяло за да може по-късно при изготвянето на “работния стандарт”(РС) в стандартното време да се включат различни елементи на т.нар. “допуски”, т.е. случайните компоненти.



Тагове:   Measurement,   операциите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ie21
Категория: Технологии
Прочетен: 96202
Постинги: 12
Коментари: 76
Гласове: 73
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930