Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2008 08:25 - Класификация на видовете “анализ на операциите”
Автор: ie21 Категория: Технологии   
Прочетен: 851 Коментари: 0 Гласове:
0



Доцент д-р Нако Р.Стефанов

            Може да се направи следната класификация на видовете “АО”:

(1) Техника на продължаващото четене(ТПЧ )- Continuous Reading - При тази техника дейността се наблюдава в рамките на фиксиран период, напр. един ден, като с помощта на хронометър се записва времето, което се отделя за различните компоненти. Подобен подход несъмнено предлага един изключително точен  начин на измерване на изразходваното време, но тъй като  един наблюдател не може да наблюдава повече от един компонент това извънредно много оскъпява тази техника. Освен това е уморителен както за наблюдаващия, така и за оператора. “ТПЧ” се използва, където няма друга алтернатива. Подходящ е за наблюдение на дейности, състоящи се от не повторяеми компоненти или за такива с продължителен цикъл като монтаж и други.

(2) Техника на моментното четене(ТМЧ) - Snap Reading -  Най-важната “ТМЧ” е тази на  “Изследването на статистическа извадка на производствения процес” (ИСИПП) или както е известна на английски език - “Work sampling” (WS). Дейността се наблюдава в предварително уточнени моменти, а събраните данни се използват така, че да може по статистически  път да се получи модела на цялата дейност. Когато се използва “ИССИП” може да наблюдават много обекти и в този смисъл е по-икономична, отколкото “ТПЧ” и не е толкова отегчителна, нито за наблюдателя, нито за наблюдавания оператор. Но има  ограничения по отношение на анализа, предвид честотата на възникване на компонентите и продължителността на тяхното действие. “ИСИПП” е подходящ  за изясняване на тези аспекти от дейността, които особено се нуждаят от усъвършенстване и изготвяне на равнища на допуск.

(3) Други техники – Това са филмирането или съвременната му замяна - видеокамерата. Тези методи позволяват детайлно и едновременно изследване на различни фактори, като съдържание на дейността, времето и движенията. Остава недостатъкът, че не могат да бъдат възпроизведени характеристики като страничен шум, характер на осветяването, температура, влажност, наличието на миризми и т.н., макар че те могат да бъдат уговорени в самия филм.

Практическа работа с “ИСИПП

            “Изследване на статистическа извадка на производствен процес” (ИСИП) е базова методика на “Анализа на операциите”.Тя включва :

Стъпка 1. Определяне на целите  - При “ИСИПП” те могат да бъдат две:

·       да се идентифицират проблемите, които спъват процеса и да се определят основните направления за подобряване;

·       да се определи равнището на допуските за да се подпомогне подготвянето на стандартно време за различните работни стандарти(РС).
Съществува значителна разлика къде ще бъде фокусирано вниманието в зависимост от  целта, която се преследва при “ИСИПП”.

            Стъпка 2. Сътрудничество на заинтересуваните страни    - Това е изключително важен момент при осъществяване на дейността по “ИСИПП”. Означава осъществяване на комуникация по повод на изследването, обяснение какво и как ще се извършва, създаване на необходимата атмосфера и условия за обединяване на усилията, формиране на “комуникационен кръг”, т.е. свободен обмен на мнения, предложения и виждания “отгоре-надолу” и обратно, както и по хоризонтала. Без  осигуряване на сътрудничеството на заинтересуваните страни не може да бъде достигнат нужния успех.

            Стъпка 3. Определяне на границите на района на наблюдавания обект - При тази стъпка се има предвид да се уточни и запише кои ще бъдат обект на изследването - оператори, сътрудници по транспортирането, низови ръководители и други. След това трябва ясно да се очертае в рамките на каква дейност ще се извършва наблюдението. Това се извършва като се имат предвид целите на изследването.

            Стъпка 4. “Разбиване” на наблюдавания обект на по-малки категории(единици) Един полезен подход при осъществяване на “ИСИПП” с цел да се избегне ненужно извънредната сложност е да се раздели, т.е. да се “разбие” дейността на под-категории, например:

·       операторите да се разделят на групи според разположението на работното място, вида извършвана дейност, опит, пол и т.н.;

·       машините да се разделят на групи в зависимост от типа, разположението на работното място, капацитета и други.

Стъпка  5. Определяне на наблюдаваните параметри за всеки обект  – Определянето на наблюдаваните параметри е най-важната стъпка в цялата процедура по “ИСИПП”. Много  е важно, особено когато има повече от един наблюдател,  да има пълно единство по интерпретация на параметрите, които ще се наблюдават. Липсата на подобно единство може да провали изследването. Тук е нужно:

(1) Преди да се започне основната работа по наблюдението трябва да се инспектира мястото на наблюдавания обект и да се отбележат всички елементи, които могат да се случат;

(2) Бележките относно потенциалните елементи трябва да са детайлни и да се избягват абстрактни израз. Например не да се запише “късно започване”, а че операторът “говори с другите” или “шляе се на работната площадка” и т.н.;

(3) Определянето на различието между близки категории като “среща” и “дискусия” или пък “чакане” и “почивка” трябва да се направи от самия наблюдател;

(4) Когато се наблюдава “система човек-машина” е важно да се отбележи дали наблюдението е при работеща или неработеща машина макар наблюдаваната дейност в друго отношение да бъде една и съща.    



Тагове:   анализ,   операциите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ie21
Категория: Технологии
Прочетен: 96083
Постинги: 12
Коментари: 76
Гласове: 73
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031